EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI ÉS SPORTTUDOMÁNYI TUDÁSKÖZPONT

Utolsó módosítás dátuma : 2017. február 24.

Az Egészségfejlesztési és Sporttudományi Tudásközpont az Eszterházy Károly Egyetem interdiszciplináris kutatóközpontja

Fő feladatai az emberi egészség megőrzését, helyreállítását és fejlesztését szolgáló régiós kutatások, továbbá a sportsérülések megelőzéséhez, kezeléséhez és a rehabilitációhoz kapcsolódó módszerek kidolgozása. A kutatási eredményeket a régió intézményeiben, intézeteiben, vállalkozásaiban és szakosztályaiban felhasználva, innovatív, partnerségi együttműködés kialakítása önkormányzatokkal, kistérségi társulásokkal és szervezetekkel. Fontos cél a lakosság egészségmegőrzésének, egészségfejlesztésének ösztönzése, melyet az egészséggel, életmóddal kapcsolatos szolgáltatások nyújtása révén tud biztosítani. A tudásközpont általános és szakmai felügyeletét a rektor látja el.


A Tudásközpont célja és küldetése
Az Egészségfejlesztési és Sporttudományi Tudásközpont részt vesz a Főiskola fejlesztési elképzeléseinek, célkitűzéseinek megvalósításában, azon kutatások integrálásában, amelyek jellegüknél fogva a tudásközpont speciális szakértelmére támaszkodnak. A Tudásközpont fő célja az élettudomány, az egészségtudomány, a sporttudomány, valamint más tudományterületek részvételével olyan kutatások megvalósítása, amelyek az emberi egészség megőrzését, helyreállítását, és fejlesztését szolgálják. A további feladata a sportsérülések megelőzése, kezelése, rehabilitálása – a korai, aktív rehabilitációs kezelési módszerek kidolgozása.
Célunk az egészség, a sport, a rekreáció területén olyan kutatások megvalósítása, melyek eredményei elsősorban az Észak-Magyarországi régióban a sport, a rekreáció és szabadidő-gazdaság területén működő multinacionális cégek, kis- és középvállalkozások, sportegyesületek, szakosztályok realizált üzleti eredményét és versenyképességét növelik. Tudományos és szakmai háttértámogatással kívánjuk elősegíteni a dolgozók és a sportolók betegség, sérülés, baleset utáni rehabilitációját. Ösztönözzük továbbá lakosság egészségmegőrzését, egészségfejlesztést; a nyugdíjas korosztály számára is.
A céljaink között szerepel, hogy önkormányzatoknak, többcélú kistérségi társulásoknak for- és non profit szervezeteknek regionális kutatásokkal és az általunk nyújtott szolgáltatásokkal olyan innovatív együttműködés megvalósítása, mely a partnerséget és a hatékonyságot erősítik a résztvevők között.
A Tudásközpont sajátos kutatási és szolgáltatási profillal vesz részt a sporttudományi, egészségtudományi kutatásokban az Eszterházy Károly Főiskola elsősorban pedig a Sporttudományi Intézet tudományos bázisára alapozva.


< Vissza