DIÁK- ÉS SZABADIDŐSPORT CLUB

Utolsó módosítás dátuma : 2017. február 24.

Eszterházy Károly Főiskola Diák- és Szabadidősport Club eredményei, jövőbeli céljai és tervei

Egyesületünk 1948-ban alakult meg a Főiskolával együtt, szervezeti alakulása 1976-ban volt.

Az egyesületi törvények létrejötte miatt a Club bírósági bejegyzése 1989-ben történt meg. Több néven is szerepelt a főiskola sport club a törvények illetve a pályázati előírások miatt. Nagyon fontos, hogy alapszabállyal működik az egyesület.
Szervezeti felépítése a következő: Közgyűlés, Elnökség, Szakosztály
A Sport Club keretébe tartoznak az Egyetemi versenyek (MEFOB, SHS, Univerzitas) illetve az évfolyam és házi bajnokságok rendezése! Gazdálkodásának alapja a pályázatok! (MOB és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium) Főiskolától kap a club külön támogatást is valamint a Főiskolai Sportnormatívából!
Az itt folyó munkát a testnevelő tanárképzés szerves részének tekintjük, mivel a rendszeresen sportoló hallgatók nagy valószínűséggel jobb testnevelő tanárok lesznek, mint azok, akik nem sportolnak rendszeresen. Klubunk a megye legnagyobb egyesülete, taglétszámunk közel 500 fő. Tizenegy szakosztállyal működünk: atlétika, torna (női-férfi), úszás, kézilabda (női-férfi), kosárlabda (női-férfi), röplabda (női-férfi), vízilabda (férfi) sportágakban, többségében első-másodosztályú csapatokat és egyéni versenyzőket foglalkoztatva.

Szervezet:
Eszterházy Károly Főiskola Diák- és Szabadidősport Club
Rövidítése: EKFSC
Alapítva: 1948
Színe: piros-kék
Cím: 3300 Eger, Leányka út 6.
Telefon: 36/520-488, 520-400/4228. Fax: 36/520-433.
E-mail: jordan.daniel@uni-eszterhazy.hu 
Elnök: Dr. Liptai Kálmán Csaba rektor
Ügyvezető elnök: Jordán Dániel jordan.daniel@uni-eszterhazy.hu

Az Eszterházy Károly Főiskola Diák- és Szabadidősport Clubja több szakosztályban és területen segíti a működési területét biztosító Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak sporttevékenységét. A szakmai feladatok megvalósításában különösen fontos szerepet kap a sporttudományi képzési területen tanuló diákok szakmai tapasztalatszerzésének biztosítása.

A sportegyesület célja a rendszeres sportolás (versenyzés), testedzés, felüdülés biztosítása, az ilyen igények felkeltése, tagjainak nevelése az egészséges életmódra. A sportegyesület gondoskodik a főiskola dolgozói, hallgatói és a lakosság rendszeres testedzéséről, rekreációs és szabadidő sportjáról, működési területén elősegíti az oktatási intézmények tanulóinak, továbbá a lakosság testnevelési és sporttevékenységét. Az EKFSC sportrendezvényei és foglalkozásai nyilvánosak, azokon bárki részt vehet.

A sportegyesület feladata, hogy szakosztályain keresztül biztosítsa az edzésalkalmakat, szervezze a versenyeket, összefogja a hallgatók és a lakosság szabadidősport tevékenységét.

A szakosztállyal nem rendelkező sportágak részvételét biztosítsa az Egyetemi és Főiskolai Bajnokságokon. Az EKF SC biztosítja, hogy szolgáltatásaiból tagjain kívül más is részesüljön. A lakosságot bevonja az Egyetemi és Főiskolai Bajnokságokba.

A sportegyesület céljának és feladatának megvalósítása érdekében együttműködik bázisával, illetve működési területének önkormányzati-, sport-, egészségvédelmi szerveivel valamint a lakossággal.

A club biztosítja és ösztönzi a kiemelkedő tehetségű hallgatóinak versenysportolását. Célul tűzi ki és ösztönzi nem csak a „sportszakos", hanem a más szakos hallgatók szabadidős sportolásának biztosítását valamint a sportolási aktivitás növelését, a hallgatók egészség-magatartásának formálását.

Szakosztályainkban sportoló hallgatóink tapasztalatot szereznek a sportolói életvitelben, átélik az edzés és versenyzés fizikai valóságát, képzett edzőinktől ismereteket kapnak az általános edzéselmélet alapjairól és a sportági edzéselmélet magas szintű űzéséről. Szakosztályainkban biztosítjuk a rendszeres edzés és versenyzés lehetőségét.

Sportszervező hallgatóink szakmai gyakorlatot folytathatnak Sportclubunkban, ennek kereteit együttműködési szerződésben rögzítettük a Főiskolával.

A Sportclub szakosztályai:

1. Atlétika: A szakosztályban sportoló hallgatóink főleg a MEFS, a Sportszakos Hallgatók Sporttalálkozóján és a régióversenyein vesznek részt. A MEFOB és a SHS versenyein rendre sikeresen szerepelnek, több bajnoki címet és helyezést érnek el. A szakosztályban szervezik a Szarvasűzők versenyén való indulást, ahol az utóbbi években 4 – 6 helyen végeztek. A szakosztályban 1 edző dolgozik 16-18 fővel.
2. Torna/Aerobik: Az utóbbi években a felvett hallgatók között nem szerepelt tornászmúlttal hallgató, ezért versenyeken nem tudtak indulni. A lányoknál néhány aerobikos felkészül a MEFOB versenyeire. A szakosztály több alkalommal fellép tornabemutatóval illetve minitramp műsorral, hogy az edzések mellett versenyszerű programot is biztosítsunk. A szakosztályban 2 edző dolgozik 12-14 fővel.
3. Kézilabda: Férfi és női kézilabdázóink is rendszeres edzéssel készülnek a bajnoki mérkőzésekre, a kupaküzdelmekre, a MEFOB és az SHS versenyeire.
A női csapat a 2012/13 NBI/B bajnokságot megnyerte, így a 2013/14 es bajnoki évben az első osztályban szerepelt. Több ígéretes mérkőzést is vívtak, de a bennmaradást nem sikerült elérni. A 2014/15-ös évben megint az NBI/B-ben játszanak. Az utóbbi évben mind az Egyetemi Bajnokságot, mind az SHS kézilabdatornáját megnyerték. A csapatban 18 fővel 2 edző foglakozik. A nagycsapat mellett utánpótlás nevelés is van, melynek anyagi hátterét TAO-s pályázatból biztosítjuk.

     

4. Kosárlabda: NBII-ben és a Megyebajnokságban szerepeltetjük csapatainkat. Az NBI/B-s férfi csapatot a városi egyesülettel együtt működtetjük. Kosaras lányaink az Amatőr bajnokságban szerepelnek. Az NBI/B csapat az utóbbi években mindig a rájátszás felső házába jutott, ott a 3-6 helyek egyikén végzett. A lányok az Amatőr Bajnokságban az utóbbi években az 1-4 helyeken végeztek. Megfelelő létszámú kosarazó hallgató esetén, tervezzük a MEFOB bajnokságban való indulást.
A szakosztályban 3 edző foglalkozik a 20-25 fő kosarassal.

5. Vízilabda: Férfi csapatunk a 2011/12 OBI/B bajnokságot megnyerte, így a 2012/13-as bajnoki évben OBI/A-ban játszottak. Eredményük alapján továbbra is az első osztályban maradhattak volna, de a támogatói háttér döntése miatt a következő bajnoki években az OBI/B-ben játszanak. A bajnokság élcsapataként mindig látványos, érdekes mérkőzéseket játszanak.
A szakosztályban 1 edző foglakozik 16-18 sportolóval.

     

6. Szabadidősport szakosztály: Két fő területen szervezzük hallgatóink sportolási lehetőségeit. Ebben a szakosztályban szervezzük a többi sportág, csapat, sportoló versenyeztetését, időszakos edzéseit; valamink az intézményben rendezett sportesemények szervezését, lebonyolítását segítjük.

Versenyzésben elsősorban a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség bajnokságaiban induló, de más egyesületben sportolók versenyeztetését szervezzük. Az utóbbi években számos sportágban vettünk részt a MEFOB versenyein: Birkózás, Cselgáncs, Kajak-kenu, Triatlon, Úszás, Röplabda, Repülőkorong, Labdarúgás, Futsal, Floorball, Strandröplabda, Strand kézilabda, stb.

Eredményességünket jelzi, hogy 2012-ben és 2013-ban és 2014-ben is a legeredményesebb Főiskola lettünk a MEFS MEFOB pontversenyében. A pontversenyben csak egyetemek előztek meg.

Röplabda csapataink a megyei bajnokságban is szerepelnek, általában a dobogó 1-3 helyén végeznek.
Intézményi sportesemények: többféle lehetőséget biztosítunk hallgatóinknak az intézményen belüli szabadidősport eseményeken való részvételre.

Rendszeresen tartunk házi és évfolyambajnokságokat kispályás foci, kosárlabda, röplabda és időnként kézilabda játékokban.

Évente egyszer atlétika, torna és úszás versenyt rendezünk a hallgatóknak, melynek célja a sportág népszerűsítése, az adott területen kiemelkedő hallgatóinknak versenyzési lehetőség biztosítása.
Az utóbbi évben a kollégák részt vettek és segítették a kollégiumok és a karok közötti bajnokságok megrendezését. Intézményi sportnapot és egészségnap lebonyolítására került sor a 2013/14-es tanévben. Ezeken a napokon nagyon sok főiskolás hallgató vett részt, ahol különböző sportágakat és új típusú mozgásformákat (görkorcsolya, kötélugrás, birkózás, cselgáncs, kempo, jóga, páros jóga, thai-chi, boksz–aerobic, dance-aerobic, stb.) ismerhettek meg és próbálhattak ki. Ezeken a szabadidős sporteseményeken a 2013/14-es tanévben több mint 800 hallgatónk vett részt. Nem kis sikernek könyvelhetjük el, hogy a sportnapunkon 12 egri általános és középiskola tanulói közül, mintegy 500 fő vett részt.


< Vissza