Rekreáció és Életmód alapszak

Utolsó módosítás dátuma : 2021. január 24.

Szakleírás

A szak megnevezése: Rekreáció és életmód
A szakképzettség megnevezése: Rekreáció és életmód szakember
A szakképzettség angol megnevezése: Recreation and Helath Promotion Manager
Specializáció: -
Képzési terület: Sporttudományi
Képzési idő: 6 félév
Képzés jellemzője: alapképzés
Munkarend: nappali/levelező
Finanszírozási forma:
A – állami ösztöndíjas képzés
K – önköltséges képzés
önköltség összege:
- nappali tagozaton magyar nyelven: 250.000 Ft/félév
- levelező tagozaton magyar nyelven: 250.000 Ft/félév

Képzés helyszíne:
Eszterházy Károly Egyetem, Egri Campus

A felvétel előfeltételei:

  • 1) Érettségi vizsga (kettőt kell választani: biológia v. magyar nyelv és irodalom v. matematika v. testnevelés v. történelem v. egy idegen nyelv)
  • 2) Motoros alkalmassági mely kiváltható bármely szintű testnevelés érettségi vizsgával.

Motoros alkalmassági felvételi: https://felvieger.uni-eszterhazy.hu/public/uploads/rekreacio-es-eletmod-2021-docx_5ff6dc3709581.pdf

Felvétel módja:
részletes információk a www.felvi.hu oldalon
Jelentkezési határidő: 2021. február 15.
Jelentkezés módja:
elektronikus úton, a www.felvi.hu oldalon

Miért jó döntés a Rekreáció és életmód szak?

Az egészségünk a legfontosabb érték. Te leszel az, aki a gyerekkortól az időskorig szervezed az emberek egészséges rekreációját. Fejlesztheted, gazdagíthatod, megteremtheted a feltételeket, hogy az emberek sportoljanak, hasznosan töltsék a szabadidejüket, egészséges életmódot folytassanak.

Mit fogsz tanulni?
A rekreáció és életmód szakon tanulni fogsz általános elméleti alapozó tárgyakat. Ilyenek lesznek a pszichológia, szociológia, informatika, anatómia, egészségtan, rendezvényszervezés, szociológia. Később tanulni fogsz a főbb sportterületekről, egészségfejlesztésről, szellemi és mozgásos rekreációról, rekreációs módszerekről, sport és egészségturizmusról. Megismerkedsz majd menedzsmenthez, sportgazdasághoz, munkahelyi egészségfejlesztéshez kötődő ismeretekkel és különböző csoportok, közösségek rekreációs lehetőségeiről is képet kapsz. Lesznek a sporthoz kapcsolódó tárgyaid, többek közt atlétika, vízi sportok, labdajátékok, küzdősportok, zenés-táncos mozgásformák és a szabadidőben alkalmazható nem sportági programok. A gyakorlataidat több napos terepgyakorlatokon fogod végezni (téli – havas sportok, nyári – turisztika, vízitábor és rekreációs terepgyakorlat), illetve a rekreációs területhez kötődő további gyakorlóhelyeken (gyógyfürdők, életmód táborok, rendezvényszervező közösségek, civil szervezetek, sportklubok, fitnesz wellness központok stb.).

Mit csinálhatsz ezzel a végzettséggel?
A rekreáció és életmód szakon végzettként szabadidőközpontú társas, játékos, mozgásos és szellemi tevékenységeket szervezel azért, hogy mások hasznosan töltsék szabadon felhasználható idejüket, aktívan pihenjenek. Egészségfejlesztési és rekreációs projekteket dolgozol ki, életmódprogramokat tervezel meg és végzed a gyakorlati megvalósítását. Edzésterveket készítesz különböző adottságokkal bíró embereknek (idős, fogyatékos, túlsúlyos stb.). Életvezetési tanácsokat adsz, és fontos feladatod a rekreációs aktivitások és az egész életen át művelhető sportok népszerűsítése, marketingje is. Emellett rendezvényeket, aktív turisztikai programokat, táborokat, túrákat szervezel és valósíthatsz meg.

Jellemző munkakörök:
• egészségfejlesztési programvezető, egészségfejlesztő
• szabadidő központ vezetője, szabadidő szervező
• mozgásstúdió-, testépítő-, és szolgáltató tevékenységet végző egység/szervezet vezetője
• fitneszedző
• fitnesz - wellness asszisztens
• rekreátor
• animátor
• rendezvényszervező
• munkahelyi egészségfejlesztő szakember

A munkádat végezheted üdülő-, és pihenőhelyeken, szállodákban, cégeknél, sportegyesületekben, sportlétesítményekben, oktatási és közművelődési intézményekben, fitnesz-wellness központokban, rekreációs-, szabadidős intézményekben, klubokban, civil szervezeteknél.

Miért válaszd az Eszterházyt?
A magas színvonalú elméleti képzés mellett nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlati képzésre, ahol a szakmát tanulod meg! Kiváló gyakorló helyeink vannak a szakmai gyakorlatokhoz és szuper sportlétesítményeink, sporteszközeink!


< Vissza