Ismét sikeres TDK a Sporttudományi Intézetben

Utolsó módosítás dátuma : 2019. november 28.

2019. november 24-én került megrendezésre a Sporttudományi Intézetben az őszi intézményi TDK konferencia.

Az idei évben 4 hallgató vállalta, hogy bemutatja tudományos munkájának eredményeit az érdeklődőknek. A programot kiemelt hallgatói és oktatói érdeklődés övezte.

A konferencia Prof. Dr. Bognár József Intézetigazgató egyetemi tanár köszöntőjével kezdődött, melyben hangsúlyozta a tudományos utánpótlás fontosságát és bemutatta azt az életpályát, melyet végig járva a hallgatók elérhetik akár a legmagasabb tudományos címeket is.

Dr. Béki Piroska az Intézet oktatója adott elő "Nők a sportban" címmel. Nyitó előadása egyaránt volt tudományos, ugyan akkor ismeretterjesztő is, melyben a nők sportban betöltött szerepét mutatta be. Az előadás tartalmi része volt, hogy ismertesse a hallgatósággal, hogy ma már a legmagasabb szinten sem mindig egyértelmű, hogy a biológiai nem, vagy a társadalmi nem (gender) kategóriájába tartozik az adott sportoló. Kutatási eredményei kitértek arra, hogy a válaszadók mely sportágakat tartják nőiesnek, vagy éppen férfiasnak, illetve milyenek a nemek arányai ezen sportágakban.

Ezt követően a hallgatók kapták a főszerepet és magas színvonalú előadások keretében mutatták be, milyen eredményeket kaptak kutatásaikban.

Csuhaj Dániel (témavezetők: Dr. Bognár József, Láng Éva) előadása a feketepedagógia területeit érintette, előadásának címe: A feketepedagógia jelensége egri középiskolások körében. Az előadásból kiderült, hogy milyen arányban érintettek az iskolások zaklatásban, és melyek a leginkább előforduló típusai ennek.


Második előadóként Nagy Péter (témavezető: Fodor Éva): Az életen át tartó testmozgás megalapozásának vizsgálatai az egri ovi-foci körzetben című előadásában az ovi labdarúgás és az egész életen át tartó testmozgás kapcsolatát mutatta be. Az előadásból kiderült, hogy mennyi az ideális testmozgás időtartama ebben az időszakban a szülők szerint, illetve, hogy mi motiválja a szülőket a labdarúgás választásában.


Rábai Boglárka (témavezető: Dr. Révész László): a piliscsabai középiskolások sportolási szokásait elemezte és mérte fel, hogy napjainkban mennyien sportolnak abban a régióban. A 14-18 év közötti fiatalok megkérdezéséből kiderült, hogy sportolási szokásaik jobbak, mint a saját korosztályukban jellemző. A felmérésben részt vevők mindössze 13%-a sportol egyesületi keretek kötött, a többség nem szervezett keretek között sportol, illetve jellemzően (67%) egyéni sportokat űznek.


Sárdi Márk (témavezető: Dr. Révész László): A 21. századi testnevelés oktatásának kihívásai és válaszlehetőségei itthon és külföldön címet viselő előadása bemutatta a testnevelés tanításának új módszertani lehetőségeit és az elmúlt időszakban hazánkban megvalósuló módszertani fejlesztéseit, melyek a testnevelést érintették.

A bizottság elnöke: Prof. Dr. Bognár József volt, tagjai: Dr. Béki Piroska egyetemi adjunktus, Dr. Révész-Kiszela Kinga egyetemi adjunktus és hallgatói képviselőként Iváncsik Norbert sport- és rekreációszervezés szakos hallgató.

A bemutatott pályaműveket a bizottság alkalmasnak tartotta az Országos TDK-n való bemutatásra is.

Helyezések:
1. helyezés: Nagy Péter
2. helyezés: Csuhaj Dániel
3. helyezés: Rábai Boglárka
4. Különdíjas: Sárdi Márk

A jó hangulatú díjátadót követően az előadók és a konferencia résztvevői folytatták a diskurzust az előadott témákkal kapcsolatban.


< Vissza