Fiatal kutatók a Magyar Tudomány Ünnepén

Utolsó módosítás dátuma : 2019. november 14.

2019. november 25. 13.40 - E épület, 52-es terem

A Sporttudományi Intézet a korábbi évekhez hasonlóan az idei évben is csatlakozott a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozathoz. Idén az intézet fiatal kutatói adnak elő a tudományos élet népszerűsítése jegyében. A tudományos- ismeretterjesztő előadásokat az intézet két oktatója, Fodor Éva és Horváth Cintia tartja.

Az előadásokra 2019. november 25-én kerül sor 13.40-től az E épület, 52-es termében.

Fodor Éva: Fenntarthatóság - tudomány és hétköznapok
A fenntarthatóság (fenntartható fejlődés) kifejezés a 20. század végén jelent meg a tudományos életben, majd a köztudatban is gyorsan terjedni kezdett. Szükséges volt ez, hiszen az elmúlt évtizedek tudományos eredményei alátámasztják, hogy az emberiség jelenlegi életmódja nem tartható fenn hosszú távon. Ebből adódóan mindenképpen szükséges egy olyan létforma kialakítása, amely kisebb terhelést jelent a bolygóra. Jelen előadás a fenntarthatóság kifejezés értelmezésére vállalkozik; mindemellett olyan hétköznapi megoldásokat mutat be, amelyek segítségével apró, de határozott lépésekkel magunk is tehetünk a fenntarthatóság megvalósításáért.

Horváth Cintia: A szülők, a pedagógusok és a barátok hatása a középiskolások egészségmagatartására
A középiskolás fiatalok sporttevékenységének, egészségtudatosságának és egészségmagatartásának vizsgálatai népszerű területnek számítanak mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban, azonban az eddigi kutatások elsősorban az attitűd, az ismeretek és a viselkedésformák elemzésére irányultak. Jelen előadás célja annak bemutatása, hogy a szülők legmagasabb iskolai végzettsége hogyan befolyásolja a fiatalok egészséggel kapcsolatos értékrendszerét, egészségmagatartási szokásaikat, valamint további célja bemutatni, hogy a pedagógusok, testnevelő tanárok, szülők és barátok milyen hatással vannak a fiatalok egészségmagatartási szokásaira és szubjektív egészségi állapotuk megítélésére.


< Vissza